New Student Centre opens doors to BU students

SC1

The new £10.5 million Student Centre opened its doors to students today. The new building gives students the opportunity to study, socialise, and get involved with the Students’ Union.SC4

The aims of the Student Centre are to:

  • Enhance SUBUʼs presence on Talbot Campus
  • Improve the student experience
  • Facilitate students’ personal development.

SC6

The six storey Student Centre houses; the SUBU offices, a student advice centre, cafes on the ground and third floor, a new radio station and media centre for Nerve, gender neutral toilets, bookable meeting rooms, beach hut themed techno booths,  plug sockets for student laptops and access points for student services. A floor plan can be viewed here.

SC10The Student Union offices are much more visible, making the SU more approachable and open than they have been in the past. The move has brought an end to the Student Union’s twenty year reign being based on the second floor of Poole House. SUBU offer students advice, representation, extracurricular activities including; societies, clubs and volunteering.

chloe small-webChloe Schendel-Wilson, SUBU President, stresses the aim of the new building is for; “Students to have somewhere on campus that they can treat like their own, and feel comfortable in. It’s also to make SUBU more accessible and approachable.

“I think more students will get involved because they’ll see more about what SUBU does. Also I think SUBU is easier to approach now – for example in Nerve students can see people in the studios, it’s easier for them to just walk in and ask how to get involved. “

reece popeReece Pope, SUBU’s VP Welfare says; “I hope that the student centre becomes a space that students feel comfortable using as a space to relax in between lectures, or to do group work. I also hope that it shows that SUBU are here for all students and to help as much as possible and not somewhere that is out of the way and intimidating to enter.”

Reece adds; “For so long on Talbot Campus the only options for students were to go to Dylan’s or the library when they aren’t in lectures. Now there is a specific building for students to socialise on campus that isn’t as strict as the library and without it being in the bar.”

The building was given the go ahead for construction in May 2013. It is Bournemouth University’s first entirely new building on Talbot Campus in ten years and the most carbon efficient building on campus, with a number of green credentials to enable it to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating.

SC9The building follows a very open plan layout with floor to ceiling windows enabling students to see surrounding views whilst working. There is also a connecting corridor between the Student Centre and the third floor of the library.SC11

The Student Centre will be open from 8am until 10pm every day, including weekends, other than the university’s Christmas break.

As a part of the £200 million investment into the Bournemouth University estate over the next five years, a new academic building is due to open in September 2016 worth £22 million. For more information on that click here.

If you have any feedback on the new student centre or have any questions you can email studentcentre@bournemouth.ac.uk.